keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Sukat varpaista varteen


Kesä ja pihatouhut ovat hidastaneet käsitöiden tekemistä, kun lämpiminä päivinä on tullut oltua lasten kanssa aamusta iltaan ulkona. Kuitenkin puikoilla on koko ajan ollut joku keskeneräinen työ, joka on sieltä pikku hiljaa valmistunut. Tällä kertaa valmistuivat ohuet perussukat itselle, ja ihan oikeaan aikaan, perinteinen kylmä ja märkä Juhannus oli kiva viettää villasukat jalassa.

Halusin neuloa sukat itselle uudella tekniikalla. Olen kerran aikaisemmin neulonut sukat varpaista aloittaen, mutta en ole kertaakaan neulonut sukkia pyöröpuikoilla, joten päätin kokeilla tätä yhdistelmää. Selailin netistä useita erilaisia sukkaohjeita ja hain kirjastosta vielä Varpaista Varteen-kirjan avuksi tämän tekniikan opetteluun.


Sukat on aloitettu magic cast on- tekniikalla, aloituksessa kuusi silmukkaa kummallakin puolella. Novitalta löytyy myös kuvalliset ohjeet tähän tekniikkaan, jos et ole vielä tutustunut, käy ihmeessä kurkkaamassa ohje täältä.

Kantapään tein Varpaista Varteen-kirjan ohjeen mukaan. Kirjassa annetaan valmiit kaavat, mistä lasketaan sukan halutun pituuden, kiilanlisäyksiin ja kääntämisiin tarvittavien kerrostenmäärän ja neuletiheyden avulla, milloin aloitetaan sukkien kiilalisäykset. Kiilalisäysten jälkeen muotoillaan kantapää lyhennetyillä kierroksilla pyöreäksi. Lopuksi neulotaan kantalappu, samalla kaventaen kiilalisäykset pois. Äkkiseltään tekniikka saattaa kuulostaa hankalalta ja monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi se ei juuri eroa toisinpäin tehtävästä kantapäästä.

Kantapään jälkeen neuloin sileää neuletta, kunnes sukat olivat halutun pituiset. Sukkien suuaukkoon neuloin vielä muutaman sentin resorin. Lopuksi päättelin silmukat joustavalla päättelyllä.


Ennen sukkien aloittamista olin aika skeptinen sukkien neulomiseen pyöröpuikoilla. Alkuun silmukoiden siirtely kaapelilla tuntuikin oudolta, mutta pikku hiljaa siihen alkoi tottua. Langatkaan eivät alun jälkeen olleet enää jatkuasti solmussa. Lisäksi sukat tuntuivat etenevän tuskaisen hitaasti, kunnes muisti, että toista sukkaa ei enää tarvitse erikseen tehdä. Kuitenkin tekniikka vaatii muutamien sukkien neulomisen ennenkuin se on niin hallussa, että sukat voi neuloa ilman ohjetta.

Mikäli kyseinen tekniikka kiinnostaa, kannattaa hankkia käsiinsä tuo Varpaista Varteen-kirja, siitä löytyy hyvät ja selkeät ohjeet, sekä useita erilaisia sukkamalleja tämän tekniikan opetteluun. Mutta mikäli opit paremmin uusia asioita toisen henkilön opastamana, kannattaa tutkia löytyykö paikkakunnaltasi kurssia tämän tekniikan opetteluun, mm. lankaliikkeet ovat tällaisia kursseja järjestäneet eripuolilla Suomea.


Olin yllättynyt kuinka sain tehtyä sukista yhtä istuvat kuin neulottaessa ylhäältä alaspäin. Muutamat pikku asiat jäivät vain vaivaamaan. Ensinnäkin, kantapään jälkeen, kun aletaan neulomaan taas suljettuna neuleena vartta, jäi minulla reikä tuonne sukan sivuun. Seuraavalla kerralla pitäisi muistaa kokeilla tehdä tuosta kohdasta tiukempi, josko se peittäisi reiän.



Toisena oli suuaukon joustava päättely, josta tuli sen verran löysä, että suuaukko näyttää vähän lerpottavan. Joku toinen päättelytyyli varmaan auttaisi tähän.

Lankana näihin sukkiin käytin Dropsin Fabel Long Printiä sävyssä Ruusupuu (655). Lanka näytti aivan ihanalta kerällä, mutta sukissa se mielestäni alkoi näyttää vähän haalealta. Ehkä syynä on tämä vuodenaika, kun luonnossa kaikki värit ovat uskomattoman kirkkaita, mene ja tiedä. Näiden sukkien tarkoitus oli kuitenkin vain lämmittää jalkoja ja siinä ne ajavat asiansa, olivat minkäväriset tahansa. Tällä hetkellä työnalla onkin koristeellisemmat sukat ihanassa auringon sävyssä. Palaamme niihin sitten myöhemmin.

Ihanaa kesän jatkoa!

Perussukat varpaista varteen
Lanka: Drops Fabel
Menekki: 65g
Puikot: Pyöröt 2,25mm 100cm
Ohje: Sovellettu useista ohjeista

1 kommentti:

  1. Oi miten ihanat sukat♥ ja varmasti lämpimät!! Lapsena ei oikein noista villasukista välittänyt...nyt niistä ei luopuisi millään:) Itse en osaa sukkia neuloa niin ihailen muiden kädenjälkeä:) Mukavaa elokuuta!!

    VastaaPoista